utorak, 2. siječnja 2018.

NAŠE BLAGO-BOSANSKE PIRAMIDE

Da bismo upoznali svo bogatstvo naše zemlje, trebamo ga obići.
Da bismo nešto potvrdili ili negirali, također trebamo takve stavove argumentovati.
Ako imaš mišljenje da piramide postoje ili ne, a tvoje mišljenje je neargumentovano, onda trebaš otići u Visoko i posjetiti naše blago, čuti priću naših vodića, proći kroz podzemne puteve i osjetiti čarobnu energiju najveće i najstarije evropske piramide, bosanske piramide Sunca.

Obilazak piramida je zaista jednostavan, a položaj im je odličan. Nalaze se u blizini Sarajeva, do Visokog je moguće doći autoputem za otprilike manje od pola sata. Već na autoputu se može primjetiti velika piramida Sunca. Najbolje je pratiti putokaz koji Vas vodi u podzemni labirint "Ravne". Ispred labirinta se nalazi parking gdje se može neograničeno i besplatno parkirati vozilo. Zbog nedostatka vremena, nismo mogli uzeti opciju obilaska svih znamenitosti, piramida i tunela, ali mislim da je naš obilazak, koji se sastojao od posjete labirinta Ravne i  piramide Sunce, sasvim dovoljan. Na ulazu u labirint se nalazi štand na kojem se uzimaju karte za posjet labirintu (5 KM po osobi, a svi prihodi odlaze fondaciji koja se brine o piramidama i kojoj je ovo jedini izvor finansiranja), te grupa vodiča koji će vas provesti kroz labirint. Broj osoba nije bitan. Temperatura u labirintu je stalna, iznosi 11 stepeni C, npr. obući kožnu jaknu je sasvim dovoljno. Na ulazu ćete dobiti šljem koji svako mora staviti radi zaštite. Iako je labirint na nekim dijelovima nizak i dosta duboko ispod zemlje, jako je dobro osiguran, očišćen, osvijetljen da nema potrebe za panikom. Vodič će pričati o naučniku koji je otkiro piramide, te o neslaganju svetski potnatih naučnika koji prizaju naše piramide, kao  i domaćih koji u njima ne vide ništa posebno. Obilazak labirinta traje otprilike sat vremena, za vrijeme kojeg se mogu primjetiti ljudi koji meditiraju, osjećaju energiju, čak se i liječe. Imala sam priliku upoznati ženu iz Slovenije koja boluje od karcinoma, te koja je u Visokom boravila već nekoliko dana provodeći svaki dan  određeno vrijeme meditirajući u predjelima bogatim energijom jer je to opušta i čini boljom. Ukoliko obiđete ovaj kompleks, shvatit ćete o čemu govorim. Naš vodič nam je pružio šansu dai sami osjetimo energiju: vježba se izvodi u mraku oko velikog kamena ispod kojeg se nalaze podzemne vode. Ukoliko se kamen pomakne barem malo, u labirint dolazi voda (što se i desilo prilikom jednog istraživanja). Treba se opustiti i staviti ruke nekoliko cm iznad kamena i tako provesti neko vrijeme. Rezultat će biti ili toplota kroz tijelo, ili hladnoća, ili trnjenje ruke, vibracije... Moj rezultat su bili trnci.

Niže labirinta se nalazi velika livada na kojoj se održavaju manifestacije, napravljena prije svega radi relaksiranja, uživanja, te boravljenja u prirodi sa dragim osobama. Kao i u labirintu, i tu se nalazi jedan energetski dio, pored kojeg se nalazi tabla sa instrukcijama šta trebate raditi i koji je cilj vježbe.

Zatim smo obišli piramidu Sunca. Do nje se treba doći autom prateći putokaz piramide. U podnožju se nalazi parking, restoran i suvenirnica, a moguće je popeti se uz oko 200 stepenica otprilike do sredine piramide gdje vas ponovo čeka vodič i još jedan energetski dio. Vjerovatno će se vremenom moći popeti do još veće etape, ali taj napredak je spor jer sve radove izvode volonteri, bez bilo kakve pomoći.



Volonteri su uglavnom stranci, najmanje je domaćih. Posjetioci su također uglavnom stranci, posebno Slovenci, a opet je najmanje domaćih posjetioca. Velika većina stranih naučnika je priznala naše piramide, ali vjerovatno glavni razlog zašto se naše piramide ne priznaju je velika konkurencija sa egipatskim piramidama. Zbog toga se trebamo potruditi da naša piramida Sunca nadvlada egipatsku Keopsovu, jer i po svojoj visini i starini to može. Ali prije svega, uvjerite se sami u moju priču.
Boravak u Visokom će Vam se sigurno dopasti, kako zbog bogate historije i zanimljivih informacija, tako i zbog vrlo prijatnih domaćina i volontera.

Više informacija na: http://piramidasunca.ba/bs/

Nema komentara:

Objavi komentar